CookKit's Cookbook (Svenska köket)
February 13, 2024 – CookKit
Välkommen till CookKit;s virtuella Cookbook, där vi utforskar och hyllar de smakfulla hemligheterna i det svenska köket. Svensk matlagning är en resa genom traditioner, säsonger och närhet till naturen. Här är de mest smakrika rätter i det svenska köket
Smaklig måltid! 🇸🇪🍽️🌲
.
.
.
.
- Köttbullar med Gräddsås
Ingredienser för köttbullar:
- 500 g blandfärs (fläskkött och nötkött)
- 1 lök, finhackad
- 1 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- Salt och svartpeppar efter smak
- Smör till stekning
Ingredienser för gräddsås:
- 3 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 6 dl köttbuljong (buljongtärning + vatten)
- 2 dl grädde
- Salt och vitpeppar efter smak
Instruktioner:
- Blanda alla ingredienser för köttbullarna i en skål och låt vila i 15 minuter.
- Forma små bollar och stek dem i smör tills de är genomstekta och har fått fin färg.
- För gräddsåsen, smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjölet och rör om till en jämn smet.
- Tillsätt köttbuljong och grädde gradvis under omrörning. Låt såsen sjuda tills den tjocknar.
- Smaka av med salt och vitpeppar. Servera köttbullarna med gräddsås, potatismos och lingonsylt.
- Smörgåstårta
Ingredienser:
- 10 skivor formbröd
- 400 g kallrökt lax
- 200 g räkor, skalade
- 200 g färskost
- 2 dl gräddfil
- 2 msk majonnäs
- Dill och citronskivor för dekoration
Instruktioner:
- Blanda färskost, gräddfil och majonnäs i en skål.
- Bred ett tunt lager av blandningen på varje skiva formbröd.
- Varva skivor med kallrökt lax och räkor. Upprepa processen och avsluta med ett lager av bröd.
- Bred över det sista lagret av färskostblandningen och dekorera med dill och citronskivor.
- Låt tårtan stå i kylskåpet i några timmar eller över natten innan servering.
- Ärtsoppa med Pannkakor och Sylt
Ingredienser för ärtsoppa:
- 500 g gula ärtor
- 1 gul lök, hackad
- 2 morötter, skivade
- 1 fläsklägg eller sidfläsk
- 2 l vatten
- Salt och svartpeppar efter smak
Ingredienser för pannkakor:
- 2 dl vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 2 ägg
- En nypa salt
- Smör till stekning
Instruktioner:
- Koka ärtsoppan genom att koka ärtor, lök, morötter och fläsklägg i vatten i ca 1-2 timmar tills ärtorna är mjuka.
- Ta bort fläsklägget, skär i bitar och tillsätt tillbaka i soppan.
- Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
- Förbered pannkakssmeten genom att vispa ihop vetemjöl, mjölk, ägg och salt. Stek pannkakor i smör.
- Servera ärtsoppan med pannkakor och sylt.
- Silltallrik
Ingredienser:
- Diverse sill i olika smaker (t.ex. löksill, vitlökssill, senapssill)
- Färskpotatis
- Gräddfil
- Gräslök, hackad
- Rödlök, skivad
- Ägg, hårdkokta och skivade
Instruktioner:
- Skölj och skrubba färskpotatisen och koka den tills den är mjuk.
- Skär sillen i bitar och arrangera på en tallrik.
- Servera sillen med kokt färskpotatis, gräddfil, hackad gräslök, skivad rödlök och hårdkokta äggskivor.
- Ät med knäckebröd och smör.
- Wallenbergare med Potatispuré och Ärtor
Ingredienser:
- 500 g kalvfärs
- 1 äggula
- 1 dl grädde
- Salt och vitpeppar efter smak
- Smör till stekning
- Potatispuré (separat recept nedan)
- Ärtor, kokta
Ingredienser för potatispuré:
- 6 potatisar, skalade och skurna i bitar
- 1 dl mjölk
- 2 msk smör
- Salt och vitpeppar efter smak
Instruktioner:
- Blanda kalvfärsen med äggula, grädde, salt och vitpeppar. Forma färsen till biffar.
- Stek biffarna i smör på medelvärme tills de är genomstekta och har fått fin färg.
- Förbered potatispurén genom att koka potatisen, mosa den och blanda med mjölk och smör. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera Wallenbergare med potatispuré och ärtor.
- Pyttipanna
Ingredienser:
- 500 g potatis, kokt och skuren i tärningar
- 300 g blandfärs (fläskkött och nötkött)
- 1 gul lök, finhackad
- 2 msk smör
- Salt och svartpeppar efter smak
- Ägg, stekta eller kokta, för servering
- Rödbetor, inlagda eller kokta, för servering
Instruktioner:
- Stek lök i smör tills den är mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt köttfärsen och stek tills den är genomstekt och får fin färg.
- Lägg i potatisen och stek tills allt är varmt och potatisen har fått lite färg.
- Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
- Servera pyttipannan med stekt eller kokt ägg och rödbetor.
- Raggmunk med Stekt Fläsk
Ingredienser:
- 4 potatisar, skalade och rivna
- 1 lök, finhackad
- 2 ägg
- 2 msk vetemjöl
- Salt och svartpeppar efter smak
- Smör till stekning
- 4 skivor rimmat fläsk
Instruktioner:
- Blanda rivna potatisar och lök i en skål. Pressa ut överflödig vätska.
- Tillsätt ägg, vetemjöl, salt och svartpeppar till potatis- och lökblandningen. Rör om väl.
- Hetta upp smör i en stekpanna. Klicka i smeten och platta till för att skapa raggmunkar.
- Stek raggmunkarna på båda sidor tills de är gyllenbruna och genomstekta.
- Servera raggmunkarna med stekt fläsk och lingonsylt.
- Kalops
Ingredienser:
- 1 kg högrev, skuren i bitar
- 2 gula lökar, skivade
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk brunt socker
- 2 lagerblad
- 10 hela kryddnejlikor
- 10 krossade svartpepparkorn
- 5 dl vatten
- Salt efter smak
- Kokt potatis för servering
- Inlagd gurka för servering
Instruktioner:
- Bryn köttet i en gryta tills det får färg.
- Tillsätt lök, tomatpuré, socker, lagerblad, kryddnejlikor, svartpeppar och vatten. Låt sjuda i ca 2 timmar eller tills köttet är mört.
- Smaka av med salt och servera med kokt potatis och inlagd gurka.
- Gravad Lax
Ingredienser:
- 500 g laxfilé, benfri
- 3 msk socker
- 3 msk salt
- 1 tsk vitpeppar
- En knippe färsk dill, hackad
- Senapssås för servering
Instruktioner:
- Blanda socker, salt, vitpeppar och dill i en skål.
- Lägg hälften av blandningen i botten av en form. Lägg laxen ovanpå och täck med resten av blandningen.
- Täck formen med plastfolie och låt laxen gravas i kylskåpet i 2-3 dagar.
- Skrapa bort blandningen från laxen och skär i tunna skivor.
- Servera den gravade laxen med senapssås och bröd.
- Äppelkaka med Vaniljsås
Ingredienser:
- 4 äpplen, skalade, urkärnade och skivade
- 2 tsk kanel
- 2 msk socker
- 200 g smör, rumstempererat
- 2 dl socker
- 4 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
Ingredienser för vaniljsås:
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 6 äggulor
- 1 dl socker
Instruktioner:
- Blanda äppelskivorna med kanel och socker. Lägg i botten av en smord pajform.
- Vispa smör och socker tills det blir ljust och krämigt. Tillsätt äggen ett i taget.
- Blanda i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken och rör om till en jämn smet.
- Häll smeten över äpplena i pajformen.
- Grädda i ugnen på 175°C i ca 40-45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
- För vaniljsåsen, skrapa ur fröna från vaniljstången. Värm mjölken med vaniljfröna och låt svalna något.
- Vispa äggulorna med sockret tills det blir ljust och fluffigt. Häll i den varma mjölken under konstant vispning.
- Häll blandningen tillbaka i kastrullen och värm på låg värme, rör om tills såsen tjocknar.
- Servera äppelkakan med vaniljsås.