CookKit's Cookbook (Svenska köket)

13 februari 2024 – CookKit

Välkommen till CookKit;s virtuella Cookbook, där vi utforskar och hyllar de smakfulla hemligheterna i det svenska köket. Svensk matlagning är en resa genom traditioner, säsonger och närhet till naturen. Här är de mest smakrika rätter i det svenska köket

Smaklig måltid! 🇸🇪🍽️🌲

.

.

.

.

 

  1. Köttbullar med Gräddsås

Ingredienser för köttbullar:

  • 500 g blandfärs (fläskkött och nötkött)
  • 1 lök, finhackad
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Smör till stekning

Ingredienser för gräddsås:

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl köttbuljong (buljongtärning + vatten)
  • 2 dl grädde
  • Salt och vitpeppar efter smak

Instruktioner:

  • Blanda alla ingredienser för köttbullarna i en skål och låt vila i 15 minuter.
  • Forma små bollar och stek dem i smör tills de är genomstekta och har fått fin färg.
  • För gräddsåsen, smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjölet och rör om till en jämn smet.
  • Tillsätt köttbuljong och grädde gradvis under omrörning. Låt såsen sjuda tills den tjocknar.
  • Smaka av med salt och vitpeppar. Servera köttbullarna med gräddsås, potatismos och lingonsylt.
  1. Smörgåstårta

Ingredienser:

  • 10 skivor formbröd
  • 400 g kallrökt lax
  • 200 g räkor, skalade
  • 200 g färskost
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • Dill och citronskivor för dekoration

Instruktioner:

  • Blanda färskost, gräddfil och majonnäs i en skål.
  • Bred ett tunt lager av blandningen på varje skiva formbröd.
  • Varva skivor med kallrökt lax och räkor. Upprepa processen och avsluta med ett lager av bröd.
  • Bred över det sista lagret av färskostblandningen och dekorera med dill och citronskivor.
  • Låt tårtan stå i kylskåpet i några timmar eller över natten innan servering.
  1. Ärtsoppa med Pannkakor och Sylt

Ingredienser för ärtsoppa:

  • 500 g gula ärtor
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 morötter, skivade
  • 1 fläsklägg eller sidfläsk
  • 2 l vatten
  • Salt och svartpeppar efter smak

Ingredienser för pannkakor:

  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • En nypa salt
  • Smör till stekning

Instruktioner:

  • Koka ärtsoppan genom att koka ärtor, lök, morötter och fläsklägg i vatten i ca 1-2 timmar tills ärtorna är mjuka.
  • Ta bort fläsklägget, skär i bitar och tillsätt tillbaka i soppan.
  • Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
  • Förbered pannkakssmeten genom att vispa ihop vetemjöl, mjölk, ägg och salt. Stek pannkakor i smör.
  • Servera ärtsoppan med pannkakor och sylt.
  1. Silltallrik

Ingredienser:

  • Diverse sill i olika smaker (t.ex. löksill, vitlökssill, senapssill)
  • Färskpotatis
  • Gräddfil
  • Gräslök, hackad
  • Rödlök, skivad
  • Ägg, hårdkokta och skivade

Instruktioner:

  • Skölj och skrubba färskpotatisen och koka den tills den är mjuk.
  • Skär sillen i bitar och arrangera på en tallrik.
  • Servera sillen med kokt färskpotatis, gräddfil, hackad gräslök, skivad rödlök och hårdkokta äggskivor.
  • Ät med knäckebröd och smör.
  1. Wallenbergare med Potatispuré och Ärtor

Ingredienser:

  • 500 g kalvfärs
  • 1 äggula
  • 1 dl grädde
  • Salt och vitpeppar efter smak
  • Smör till stekning
  • Potatispuré (separat recept nedan)
  • Ärtor, kokta

Ingredienser för potatispuré:

  • 6 potatisar, skalade och skurna i bitar
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • Salt och vitpeppar efter smak

Instruktioner:

  • Blanda kalvfärsen med äggula, grädde, salt och vitpeppar. Forma färsen till biffar.
  • Stek biffarna i smör på medelvärme tills de är genomstekta och har fått fin färg.
  • Förbered potatispurén genom att koka potatisen, mosa den och blanda med mjölk och smör. Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Servera Wallenbergare med potatispuré och ärtor.
  1. Pyttipanna

Ingredienser:

  • 500 g potatis, kokt och skuren i tärningar
  • 300 g blandfärs (fläskkött och nötkött)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk smör
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Ägg, stekta eller kokta, för servering
  • Rödbetor, inlagda eller kokta, för servering

Instruktioner:

  • Stek lök i smör tills den är mjuk och genomskinlig.
  • Tillsätt köttfärsen och stek tills den är genomstekt och får fin färg.
  • Lägg i potatisen och stek tills allt är varmt och potatisen har fått lite färg.
  • Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
  • Servera pyttipannan med stekt eller kokt ägg och rödbetor.
  1. Raggmunk med Stekt Fläsk

Ingredienser:

  • 4 potatisar, skalade och rivna
  • 1 lök, finhackad
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Smör till stekning
  • 4 skivor rimmat fläsk

Instruktioner:

  • Blanda rivna potatisar och lök i en skål. Pressa ut överflödig vätska.
  • Tillsätt ägg, vetemjöl, salt och svartpeppar till potatis- och lökblandningen. Rör om väl.
  • Hetta upp smör i en stekpanna. Klicka i smeten och platta till för att skapa raggmunkar.
  • Stek raggmunkarna på båda sidor tills de är gyllenbruna och genomstekta.
  • Servera raggmunkarna med stekt fläsk och lingonsylt.
  1. Kalops

Ingredienser:

  • 1 kg högrev, skuren i bitar
  • 2 gula lökar, skivade
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk brunt socker
  • 2 lagerblad
  • 10 hela kryddnejlikor
  • 10 krossade svartpepparkorn
  • 5 dl vatten
  • Salt efter smak
  • Kokt potatis för servering
  • Inlagd gurka för servering

Instruktioner:

  • Bryn köttet i en gryta tills det får färg.
  • Tillsätt lök, tomatpuré, socker, lagerblad, kryddnejlikor, svartpeppar och vatten. Låt sjuda i ca 2 timmar eller tills köttet är mört.
  • Smaka av med salt och servera med kokt potatis och inlagd gurka.
  1. Gravad Lax

Ingredienser:

  • 500 g laxfilé, benfri
  • 3 msk socker
  • 3 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • En knippe färsk dill, hackad
  • Senapssås för servering

Instruktioner:

  • Blanda socker, salt, vitpeppar och dill i en skål.
  • Lägg hälften av blandningen i botten av en form. Lägg laxen ovanpå och täck med resten av blandningen.
  • Täck formen med plastfolie och låt laxen gravas i kylskåpet i 2-3 dagar.
  • Skrapa bort blandningen från laxen och skär i tunna skivor.
  • Servera den gravade laxen med senapssås och bröd.
  1. Äppelkaka med Vaniljsås

Ingredienser:

  • 4 äpplen, skalade, urkärnade och skivade
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk socker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk

Ingredienser för vaniljsås:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1 dl socker

Instruktioner:

  • Blanda äppelskivorna med kanel och socker. Lägg i botten av en smord pajform.
  • Vispa smör och socker tills det blir ljust och krämigt. Tillsätt äggen ett i taget.
  • Blanda i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken och rör om till en jämn smet.
  • Häll smeten över äpplena i pajformen.
  • Grädda i ugnen på 175°C i ca 40-45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
  • För vaniljsåsen, skrapa ur fröna från vaniljstången. Värm mjölken med vaniljfröna och låt svalna något.
  • Vispa äggulorna med sockret tills det blir ljust och fluffigt. Häll i den varma mjölken under konstant vispning.
  • Häll blandningen tillbaka i kastrullen och värm på låg värme, rör om tills såsen tjocknar.
  • Servera äppelkakan med vaniljsås.